Στο «Αττικό» νοσοκομείο, αυξήθηκε ο τακτικός προϋπολογισμός από τα 40 εκατομμύρια που είχε ορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση στα 53 εκατομμύρια

Κατηγορία: ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ

 

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο Εκτύπωση

 

Ρεπορταζ Αντωνογιαννακης Παναγιώτης για το 105,5 http://www.stokokkino.gr


Ο αν. Υπουργός Υγείας μιλώντας στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου προς τους εργαζόμενους εξέφρασε τη πεποίθηση του, ότι με τις παρεμβάσεις ενίσχυσης που πραγματοποιούνται,

 

 

 το ΕΣΥ αυτό βελτιώνεται και πολύ σύντομα θα αλλάξει σελίδα καθώς όπως είπε η κυβέρνηση υπηρετεί ένα άλλο «κοινωνικό συμβόλαιο» που έχει ως βασικά στοιχεία του τη διαφάνεια, το δημόσιο συμφέρον και την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Από τα 340 δις του χρέους της Ελλάδας τα 84 δις οφείλονται σε μαύρο χρήμα, προϊόν του «κοινωνικού συμβολαίου» των προηγούμενων κυβερνήσεων, είπε χαρακτηριστικά.
Για πρώτη φορά τόνισε ο Π.Πολάκης και παρά το ασφυκτικό περιβάλλον των μνημονίων, ο ΕΟΠΥΥ κατέβαλε 540 εκατομμύρια ευρώ, οφειλών του προς τα νοσοκομεία, τα οποία σε συνδυασμό με την αυξημένη χρηματοδότηση είχαν ως αποτέλεσμα να κλείσουν τη χρονιά, όχι μόνον χωρίς ληξιπρόθεσμα χρέη, αλλά να παρουσιάσουν και πλεόνασμα 35 εκατομμυρίων ευρώ. Συγκεκριμένα στο «Αττικό» νοσοκομείο, αυξήθηκε ο τακτικός προϋπολογισμός από τα 40 εκατομμύρια που είχε ορίσει η προηγούμενη κυβέρνηση στα 53 εκατομμύρια. Έλαβε δηλαδή 18 εκατομμύρια από τον ΕΟΠΥΥ, όπως και επιπλέον χρηματοδότηση ύψους 61 εκατομμυρίων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων (21500 τιμολογίων), που είχαν συσσωρευτεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Υπουργός στην ενίσχυση με προσωπικό που είναι σε εξέλιξη. Ανάφερε λοιπόν ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο, έχουν αναλάβει υπηρεσία περισσότεροι από 4150 νέοι εργαζόμενοι.
Παράλληλα, έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για 2700 εργαζόμενους που πρόκειται να διορισθούν μέσα στις επόμενες ημέρες, ενώ είναι σε εξέλιξη η προκήρυξη για 1700 θέσεις ενώ,, την ίδια ώρα έχουν αρχίσει και φθάνουν στα νοσοκομεία εργαζόμενοι μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ. Συνέχισε δε λέγοντας ότι από τις 4000 θέσεις καλύφθηκαν οι 3150, ενώ οι υπόλοιπες θέσεις θα επαναπροκηρυχθούν με μειωμένο χρόνο ανεργίας. Επίσης αναμένεται σύντομα η προκήρυξη για 2000 μόνιμους γιατρούς που θα ενισχύσουν σημαντικά το Δημόσιο Συστήματος Υγείας εξασφαλίζοντας πολλαπλό κοινωνικό όφελος. Οι προσλήψεις αυτές θα γίνουν τμηματικά χωριστά σε ομάδες και κατηγορίες. Συγκεκριμένα το «Αττικό» θα ενισχυθεί με 180 εργαζόμενους, εκ των οποίων αρκετοί ήδη έχουν αναλάβει υπηρεσία με αποτέλεσμα τη λειτουργία τριών κρεβατιών ΜΕΘ ενώ με το προσωπικό που αναμένεται να προσληφθεί, θα ανοίξουν ακόμα τρία κρεβάτια ΜΕΘ. Αυτά τα στοιχεία σημείωσε ο Υπουργός δείχνουν ότι περνάμε σε ένα άλλο επίπεδο λειτουργίας. Οι μεγάλες παρεμβάσεις που θα γίνουν στη χρονιά είναι το σύστημα Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης στις αστικές περιοχές μέσα από το πρόγραμμα που έχουμε εκπονήσει και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ αρχικά με 140 εκατομμύρια ευρώ για 250 Τοπικές Μονάδες Υγείας, σε 65 πόλεις που θα καλύψουν 2300000 πληθυσμού και τη μεγάλη παρέμβαση στο σύστημα προμηθειών που χαρακτηρίζοντας την ως την πιο καθοριστική αλλαγή τόνισε ότι θα επιφέρει εξοικονόμηση πόρων που κατευθύνονταν μέχρι σήμερα σε υπερκέρδη των εταιρειών. Αυτοί οι πόροι είναι πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα χαθούν από το Σύστημα Υγείας, αλλά θα αναδιανεμηθούν στους λειτουργούς του συστήματος, και στην αποκατάσταση των απωλειών. Επίσης ο Π. Πολάκης προανήγγειλε παρεμβάσεις σε συνεργασία με την Υγειονομική Περιφέρεια για την ανανέωση του εξοπλισμού όλων των νοσοκομείων του λεκανοπεδίου Αττικής αλλά και αλλαγή στο σύστημα εφημερίας των νοσοκομείων. Όπως είπε ένα μεγάλο τμήμα από τους 2000 μόνιμους γιατρούς, θα στελεχώσει στοχευμένα μικρότερα νοσοκομεία της Αθήνας και του Πειραιά και το νέο σύστημα εφημεριών, θα εξαλείψει τα φαινόμενα με τα ράντζα και την συνεπακόλουθη ταλαιπωρία των ασθενών και των συνοδών τους. Να σημειώσουμε ακόμα, ότι με αφορμή την παρουσία του αν.Υπουργού Υγείας πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία μικρής μερίδας των εργαζομένων, μετά από απόφαση του Σωματείου τους. Όπως σημείωναν, «ο κ. Πολάκης δεν έρχεται για να δει τη σύγχρονη υγειονομική αθλιότητα, το υπερωριακώς απασχολούμενο προσωπικό, τις διαμαρτυρίες των ασθενών, ούτε για να δώσει κάποια λύση στα χρόνια προβλήματά μας. Έρχεται για να "εγκαινιάσει" τη νεολειτουργούσα ΜΕΘ Παίδων. Να τιμήσει τους "ευεργέτες εφοπλιστές", που έδωσαν κάτι λίγα από το .... υστέρημά τους, για να ανοίξει η Μονάδα. Ώστε, να έχουν να λένε, ότι μόνο με την "ιδιωτική πρωτοβουλία" και όχι με το ανίκανο και τεμπέλικο δημόσιο μπορεί να λειτουργεί το Σύστημα Υγείας, όπως έγινε και με το Νοσοκομείο Σαντορίνης!».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αρκετά μέλη από τους ΠΣΔ, μαζί με τον επικεφαλής Θοδωρή Σπηλιόπουλο και άμισθο μέλος του Δ.Σ. του Αττικού Νοσοκομείου.