Μείωση μισθών για έξι μήνες - Προστασία από απολύσεις μόνο για ένα μήνα

Κατηγορία: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

                                            

 

Τη δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν προσωπικό κατ’ ελάχιστο δύο εβδομάδες το μήνα δίνουν τα έκτακτα μέτρα που πέρασε η κυβέρνηση για τον κορονοϊό - Προστασία των εργαζόμενων από την απόλυση μόνο για ένα μήνα, σύμφωνα με το Γιάννη Βούτση

 

Μείωση μισθών κατά 50% για έξι μήνες φέρνουν τα μέτρα κατά του κορονοϊού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση με την απόφαση να δημοσιεύεται σε ΦΕΚ, τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Στη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που συγκεκριμενοποιεί τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση, το άρθρο 9 προβλέπει:
α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα,β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης
γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του.
arthtroΕπί του πρακτέου, κάτι τέτοιο σημαίνει ότι στο πλαίσιο των έκτακτων προσωρινών μέτρων στην αγορά εργασίας για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού COVID-19 για τους επόμενους έξι μήνες δίνεται η δυνατότητα στους εργοδότες να απασχολούν τους εργαζομένους τους το μισό χρόνο απ' ότι κανονικά με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών κατά 50%. Έτσι ο κάθε εργαζόμενος θα δύναται να απασχολείται είτε δυο εβδομάδες συνεχόμενες είτε μια εβδομάδα εργασίας και μια εβδομάδα αργίας εναλλάξ.
Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι όλοι οι μισθοί στις εταιρίες που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα θα μειωθούν κατά 50%, δηλαδή για μηνιαίο μισθό 700 ευρώ, οι απολαβές θα είναι 350 ευρώ, για 800 ευρώ, 400 κ.ο.κ.
Μάλιστα, σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, επιβεβαίωσε τα παραπάνω μέτρα. «Στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί αλλά λειτουργούν δώσαμε εργαλεία να αξιολογήσουν το προσωπικό τους και σε ένα τμήμα να αναστείλουν την σύμβαση εργασίας τους ενώ οι άλλοι τους δώσαμε το εργαλείο της ευελιξίας. Να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό τους κατά 50% για να ζήσουν οι επιχειρήσεις», δηλώνει.
Ακόμα, παραδέχθηκε ότι η προστασία των εργαζόμενων από την απόλυση ισχύει μόνο για ένα μήνα, δηλαδή μόνο γι’ αυτό το διάστημα υποχρεούται η επιχείρηση να κρατήσει τον εργαζόμενο. «Πάμε σιγά, σιγά. Δε νομοθετούμε για το σύνολο της περιόδου. Θα δούμε τι θα γίνει όταν τελειώσει ο μήνας που λέτε. Αυτή τη στιγμή όμως υπάρχει απαγόρευση κάθε απόλυσης», είπε ο Γιάννης Βρούτσης.